Dieta

Najzdrowsza dieta na świecie

Liczba osób mających nadwagę lub cierpiących z powodu otyłości niepokojąco wzrasta. Jednocześnie rośnie też z każdym rokiem liczba zachorowań na cukrzycę, miażdżycę czy nowotwory. Występowanie tych chorób wiąże się niezaprzeczalnie z otyłością. Czując się zagrożeni, szukamy ratunku w dietach odchudzających, ale często nie wiemy, którą wybrać. Jest ich całe mnóstwo i cały czas powstają nowe. Ponadto wiele z nich jest nieskutecznych albo wręcz szkodliwych dla zdrowia. Często zamiast nam pomóc, jeszcze bardziej szkodzą.

Istnieje jednak dieta inna niż wszystkie. Jest smaczna, a do tego bardzo urozmaicona, dlatego przestrzeganie jej nie powinno nikomu przysparzać trudności. Za pomocą tej diety można osiągnąć, a potem utrzymać prawidłową wagę ciała. Przede wszystkim jednak jest to dieta o działaniu prozdrowotnym.

Nazywana jest dietą śródziemnomorską, gdyż opiera się na kulinarnych tradycjach krajów leżących nad Morzem Śródziemnym. Jest jedną z najdokładniej przebadanych diet. Naukowcy udowodnili jej dobroczynny wpływ na zdrowie, a także skuteczność w wydłużaniu ludzkiego życia. Ta dieta ma naprawdę wielką moc. Potrafi uchronić przed wieloma schorzeniami, otyłością i związaną z nią cukrzycą typu II, a także przed nadciśnieniem tętniczym. Obniża ryzyko wystąpienia wszelkich chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, arytmia lub niewydolność serca. Znacznie zmniejsza również ryzyko wystąpienia udaru mózgu, a nawet nowotworów, choroby Parkinsona czy Alzheimera.

Skuteczność diety

Gdzie leży źródło tak wielkiej skuteczności diety śródziemnomorskiej? Przede wszystkim we właściwym doborze składników codziennego pożywienia, ale nie tylko. Dobroczynny wpływ diety na ludzki organizm to wynik połączenia jej ze zdrowym stylem życia, który opiera się na codziennej aktywności fizycznej, przebywaniu na słońcu i świeżym powietrzu, spożywaniu posiłków bez stresu czy pośpiechu.

Dieta śródziemnomorska jest oparta na potrawach tradycyjnych i regionalnych, obfituje w świeże, sezonowe produkty, natomiast mało w niej żywności przetworzonej. Jeden z głównych składników codziennego jadłospisu stanowią warzywa, które zjadane są przy każdym posiłku – w postaci najróżniejszych surówek, z obowiązkowym dodatkiem oliwy z oliwek, bądź w formie gotowanej, duszonej czy pieczonej. Uzupełnieniem dań warzywnych są świeże zioła oraz duże ilości cebuli i czosnku, przy minimalnym użyciu soli. Do najpopularniejszych warzyw diety śródziemnomorskiej należą pomidory, cukinie, bakłażany, papryka, karczochy i przeróżne zielone warzywa liściaste.

Także owoce – spożywane najczęściej na surowo jako przekąska lub deser po posiłku – stanowią ważną część codziennego menu. Wszystko to sprawia, że dieta śródziemnomorska obfituje w witaminy, naturalne antyoksydanty, składniki mineralne, zdrowe węglowodany oraz błonnik.

Sekrety diety śródziemnomorskiej

Podstawą każdego głównego posiłku w ciągu dnia są produkty zbożowe, najczęściej pełnoziarniste, a więc pieczywo, makarony, kasze lub ryż. Dostarczają one organizmowi błonnika i stanowią cenne źródło witamin oraz minerałów. Nie towarzyszą im tłuste dodatki, lecz duże ilości warzyw, co pozwala na zachowanie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej.

Częstym dodatkiem do posiłków w diecie śródziemnomorskiej są warzywa strączkowe, które stanowią znakomite źródło białka roślinnego oraz błonnika i pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi. Do wielu potraw dodawane są ponadto oliwki oraz różne rodzaje orzechów i nasion. Mogą one stanowić także smaczną i zdrową przekąskę, zawierają bowiem wiele witamin i składników mineralnych, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszają dzięki temu ryzyko pojawienia się miażdżycy.

Kuchnia śródziemnomorska nie może obejść się bez oliwy z oliwek, która stanowi podstawowe źródło tłuszczu w tej diecie. Nie tylko nadaje wyjątkowy smak i aromat potrawom, ale też w dużym stopniu przyczynia się do prozdrowotnych właściwości diety śródziemnomorskiej. Oliwa z oliwek ma dobroczynny wpływ zarówno na ludzkie ciało, jak i umysł. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu i układu nerwowego, chroni serce i układ krwionośny, zapobiega wielu chorobom, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów.

Z grupy produktów nabiałowych w diecie śródziemnomorskiej królują jogurty oraz sery. Do najbardziej znanych należą oczywiście: mozzarella, ricotta, ser mascarpone czy feta. W jadłospisie preferowane są niskotłuszczowe produkty mleczne.

Często, nawet kilka razy w tygodniu, w menu diety śródziemnomorskiej pojawiają się ryby morskie oraz owoce morza. Są one nie tylko źródłem wartościowego białka, ale też wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają ochronnie na nasze serce, obniżają ciśnienie krwi, a także redukują poziom trójglicerydów.

A co z resztą produktów?

W jadłospisie śródziemnomorskim mięso pojawia się rzadko. Zdecydowanie częściej niż czerwone wybierane jest mięso białe. Jaja jedzone są także w ograniczonych ilościach – maksymalnie cztery sztuki tygodniowo. Dzięki temu dieta jest uboga w pokarmowe źródła cholesterolu. Ciasta i słodycze spożywane są okazjonalnie. Zastępuje się je najczęściej świeżymi owocami.

Tradycją diety śródziemnomorskiej jest picie na zakończenie głównych posiłków lampki wina. Umiarkowane ilości tego napoju wpływają bardzo korzystnie na zdrowie. Czerwone wino wytrawne stanowi najlepsze źródło resweratrolu, który jest związkiem o właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje on mianowicie działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Ma więc istotne znaczenie w zapobieganiu nowotworom, chorobom układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu nikt z was nie ma już wątpliwości, iż to właśnie dieta śródziemnomorska zasługuje na miano najzdrowszej na świecie. Wszystkie populacje, bez względu na położenie geograficzne, powinny się na tej diecie wzorować. Wiadomo, że nie da się naśladować absolutnie wszystkiego, żyjemy bowiem w odmiennych warunkach klimatycznych. Chodzi przede wszystkim o to, aby starać się układać posiłki w oparciu o śródziemnomorską piramidę (na następnej stronie).

Naprawdę warto ograniczyć spożycie produktów mięsnych na rzecz ryb i warzyw strączkowych, sól zastępować ziołami i czosnkiem, natomiast słodycze – owocami czy orzechami. Warto zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie, często stosować oliwę z oliwek oraz wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe. Takie postępowanie z całą pewnością zaowocuje lepszym zdrowiem i szczuplejszą sylwetką.

Ten artykuł został opublikowany w „Przewodniku duchowym” nr 9

Zmień czyjeś życie na lepsze! Udostępnij:
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pisząc komentarz zastosuj się, proszę, do naszych zasad komentowania.

O Stronie | Polityka Prywatności | Zasady Autorów | Warunki Użytkowania | Kontakt

© 2012-2017 Przewodnik duchowy. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści zabronione. | W oparciu o MyThemeShop.