Magia cebuli

Magia cebuli

Warzywo to należy do najpopularniejszych na świecie oraz najzdrowszych. Pomimo faktu, że często przez nie płaczemy, powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Już w czasach starożytnych doceniano lecznicze właściwości cebuli, a ma ich ona naprawdę wiele.

Przede wszystkim posiada działanie bakteriobójcze, antywirusowe oraz wzmacniające układ odpornościowy. Dzięki temu świetnie nadaje się do walki z przeziębieniem czy grypą. Któż nie słyszał o syropie z cebuli – naturalnym leku na kaszel, który podawany jest nawet małym dzieciom w trakcie choroby. Cebula zalecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę, nadciśnienie, żylaki, reumatyzm, choroby układu moczowego. Z nieocenionej pomocy cebuli powinni korzystać chorzy na miażdżycę, bowiem warzywo to posiada substancje przeciwzakrzepowe . Cebula jest wspaniałym środkiem odkażającym i leczącym rany oraz wrzody – była nawet stosowana przez żołnierzy w czasie wojny. No i oczywiście pomaga po ukąszeniach przez owady takie jak pszczoły, osy czy komary.

Nie byłoby tak cudownych efektów działania cebuli, gdyby nie jej przebogaty skład. Co zatem kryje we wnętrzu to warzywo? Przede wszystkim wiele witamin – zdecydowanie najwięcej jest w cebuli witaminy C, dlatego dawniej marynarze zabierali ją w swoje morskie podróże, aby chroniła ich przed chorobą zwaną szkorbutem. W cebuli znajdziemy również witaminy A, B1, B2, B6 oraz PP, a oprócz tego wiele składników mineralnych m.in.: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen, chrom. Swoje właściwości bakteriobójcze cebula zawdzięcza substancjom zwanym fitoncydami.

Cebula tak wspaniale służy ludzkości, uzdrawiając ją i odżywiając na przestrzeni tysięcy lat, że doczekała się w dowód wdzięczności kilku pomników. Jeden z nich znajduje się w węgierskim mieście Makó. Także Ukraińcy chcą postawić pomnik Cebuli, w podzięce za ochronę i ratunek podczas groźnej epidemii grypy spowodowanej przez wirusa A/H1N1.

Przepis na syrop z cebuli

  • 1 duża cebula
  • 1/2 cytryny
  • 5 łyżek miodu

Drobno posiekaną cebulę należy zalać sokiem z cytryny zmieszanym z miodem, następnie odstawić w przykrytym naczyniu na jedną dobę w ciepłe miejsce. Potem syrop przecedzić i pić po jednej łyżce ok. 3 razy dziennie. Można również przygotować wersję bez cytryny i miodu. Wystarczy wtedy pokrojoną cebulę zasypać cukrem.

Ten artykuł został opublikowany w „Przewodniku duchowym” nr 9

Zmień czyjeś życie na lepsze! Udostępnij:
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pisząc komentarz zastosuj się, proszę, do naszych zasad komentowania.

O Stronie | Polityka Prywatności | Zasady Autorów | Warunki Użytkowania | Kontakt

© 2012-2017 Przewodnik duchowy. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści zabronione. | W oparciu o MyThemeShop.