Zajadanie stresu

Zajadanie stresu

Jeśli kiedykolwiek sięgałeś po kolejną tabliczkę czekolady, będąc zdenerwowanym – nie jesteś jedyny. Co więcej, nadmierny apetyt na słodycze w stresujących sytuacjach został ostatnio przeanalizowany przez naukowców.

Zespół badawczy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii odkrył molekularne mechanizmy zajadania stresu. W sytuacji psychicznego napięcia organizm wydziela hormony zwane glikokortykosteroidami (GC), które regulują przemianę materii. Mają one silny wpływ na gospodarkę węglowodanową, białkową, lipidową i wodno-elektrolitową organizmu. Badania wykazały, że wysokie stężenie receptorów GC w komórkach jest odpowiedzialne za większą wrażliwość na słodki smak. Poziom GC ma więc wpływ na to, jaki rodzaj pożywienia wybieramy w danej chwili.

Ten artykuł został opublikowany w „Przewodniku duchowym” nr 8

Zmień czyjeś życie na lepsze! Udostępnij:
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page
Komentarze
  1. Arkadiusz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pisząc komentarz zastosuj się, proszę, do naszych zasad komentowania.

O Stronie | Polityka Prywatności | Zasady Autorów | Warunki Użytkowania | Kontakt

© 2012-2017 Przewodnik duchowy. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści zabronione. | W oparciu o MyThemeShop.